Ral beépítés

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly helyeződik az új épületek tervezése, illetve régi házak korszerűsítése során az energia- és költségmegtakarítás figyelembevételére.

Egy épület úgy tud gazdaságosan működni, ha nemcsak a falakat, de a nyílászárókat is megfelelő szigeteléssel látják el. Gyakori probléma az ablak- és ajtókeretek „húzása”, melynek során egyrészt hideg levegő jut be a lakásba, kellemetlenné téve ezzel hőérzetünket, másrészt az utcát fűtjük generálva ezzel a felesleges energiafelhasználást, amely többlet kiadást eredményez.

Fontos szempont az is, hogy ne csak a nyílászárók legyenek jó minőségűek, hanem azok beépítése is szakszerűen történjen. A mai, modern nyílászárók általában jó hőszigeteléssel rendelkeznek, azonban magas színvonalú beépítésük és szigetelésük is ugyanolyan fontos szerepet játszik.

A beépítés során egy ún. beépítési hézag keletkezik, melynek szigetelése rendkívül fontos, mert ha ez a szigetelés nedvességet tud felvenni, abban az esetben nagy mértékben csökken hő- és hangszigetelő képessége. A nedves szigetelés a vakolaton repedéseket, penészfoltokat idéz elő, hőhidak alakulnak ki, amely energiaveszteséghez vezet. 

Erre nyújt optimális megoldást a nyílászárók RAL szerinti beépítése, melynek során a nyílászárók beépítésénél olyan speciális fóliákat és szalagokat alkalmaznak, amelyek szárazon tartják a purhab szigetelést és megakadályozzák, hogy a purhab belülről nedvességet szívjon fel, valamint a külső oldalon a nedvesség kifelé távozzon belőle.

A RAL beépítés alapvető feltételei a száraz épület, az egyenes, sima falkávák ill. körültekintő, előzetes felmérés.

Ezen szempontok figyelembe vételével jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el. Ennek különösen a közel jövőben lesz nagy szerepe az ingatlanok eladásához szükséges energiatanúsítvány milyenségét tekintve.